Fındık Bitkisinin Özellikleri
Fındık bitkisi, Ekonomik ömrü oldukça
uzun olan fındığın dikimden önce arazi ve toprak hazırlığının çok dikkatli bir
şekilde yapılması gerekmektedir. Üzerinde tek yıllık bitkilerin yetiştirildiği
arazilerde fındık bahçesi tesis edilebileceği gibi, çok yıllık bitkilerin
yetiştirildiği araziler, eski ve yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesi
şeklinde de fındık bahçesi tesisi yapılabilmektedir. Çok yıllık bitkilerin
yetiştirildiği arazilerde bitki kökleri ve parçaları temizlenir. Tek yıllık
bitkilerin yetiştirildiği arazilerde ise fazla bir arazi temizliğine ihtiyaç
bulunmamaktadır. Arazi üzerinde yapılan genel temizlikten sonra bu arazilerde
toprak-su muhafaza ve drenaj tedbirleri alınmalıdır. Bu tedbirlerin alınması
meyilli arazilerde erozyonu önleme, taban arazilerde taban suyunun drene
edilmesi şeklindedir.
Fındık bahçesi tesis ederken üzerinde dikkatle durulması
gereken noktalardan bir tanesi de çeşit seçimidir. Bahçe içerisinde yer verilen
çeşitlerin;
1. Verimli ve kaliteli olmasına dikkat
edilmelidir.
2. Pazarda tutulan ve yüksek fiyat
bulan çeşitler olmalıdır.
3. Bahçe içersinde çeşit
standardizasyonunun sağlanmasına dikkat edilmelidir.
4. Ana çeşitlerin meyve tutumunun
yüksek olması bakımından bahçe içerisinde tozlayıcı çeşitlere yer verilmelidir.
Bahçe içerisinde karışık çeşitlere yer verilerek daha
başlangıçta standardizasyonun bozulmasına müsaade edilmemelidir. Fındığın
işlenmesi esnasında çeşit karışıklığından doğan güçlükler, iç fındık
ihracatında da karşımıza çıkmaktadır. O nedenle bahçe içerisinde yer verilecek
tozlayıcı çeşitlerin de ana çeşidin meyve şekil ve iriliğinde olmasına ayrıca
kalitesinin de iyi olmasına özen gösterilmelidir. Meyve tutumunun yüksek olması
bakımından bahçe içerisinde 1/10 oranında tozlayıcı çeşitlere yer verilmelidir.
Bahçede bulunan esas çeşidin karanfil açım başlangıcı, yoğun karanfil açım
dönemi ve karanfil açımının sonlarına doğru yüksek kaliteli çiçek tozu veren,
meyve şekil ve kalitesi bakımından ana çeşide benzerlik gösteren yabani fındık
çeşitleri bahçe kenarlarında hakim rüzgâr geliş yönünde ve bahçe içerisinde üç
sırada bir sıraya gelecek şekilde serpiştirilerek dikilmelidir.
Rakımı yüksek olan (500 m. ve daha fazla) yerlerde
diğer çeşitlere göre daha geç uyanan ve geç donlardan az etkilenen standart
çeşitlere yer verilmesi daha uygundur.
Gübreleme konusunda ise muhakkak ilk önce toprak
tahlil örneği alınıp, bu analizin sonucuna göre gübreleme işlemi yapılmalıdır.
Çıkan analiz sonucuna göre, azot-fosfor-potasyumlu gübrelerin yanında organik
hayvan gübreleri de kullanılabilmektedir.
Fındık
hasat, harman ve depolama işlemlerine ise çok dikkat edilmelidir. Hasada
başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır. Bölgenin
yağışlı olması ve buna bağlı olarak ta yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı
gelişme göstermesi fındık hasadını güçleştirdiği gibi yere düşen fındığın
kaybolmasına sebep olmaktadır. Onun için hasattan en az 5-10 gün önce bahçenin
girinti adı verilen aletle temizliğinin iyice yapılması gerekmektedir.
Fındık çeşitlerinin hepsi aynı
zamanda hasat olumuna gelmemektedir. Bazı çeşitler erken, bazı çeşitlerde daha
geç olgunlaşmaktadır. Çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde
toplanması en uygunu ise de, fındık bahçelerinin karışık çeşitlerden kurulu
bulunması bahçedeki hakim fındık çeşidinin olgunlaştığında hasadın yapılmasını
zorunlu kılmaktadır.
Fındıkların hasat olgunluğuna
geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır.
Bu özellikler ise şunlardır;
1.
Zurufların
iyice sararıp kızarması,
2.
Fındık
tanelerinin zuruf içersinde oynamaya başlaması,
3.
Sert meyve
kabuğunun 3/4 nispetinde kızarması ve iç`in kendine has sertlik ve tadını
alması,
4.
Sağlam ve
dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin 3/4`ünün
daldan dökülmesi, fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösterir.
Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan
fındıklarda birçok mahsurlar meydana gelmektedir.
Bu mahsurlar ise;
1.
Tam hasat
olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve
kabuklarının renkleri donuk kalır.
2.
İç iyice
kabuğu doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşük olur.
3.
Fındık
çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşmadan hasat edilirse meyve
kalitesi düşer.Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir ve kolay
bozulurlar.
Karadeniz fındık bölgesinde
yetiştirilen çeşitlerin hasat zamanı yıllara göre değişmekle beraber sahil
kolda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos ve yüksek kolda 20 Ağustostan
sonradır.
Fındığın en iyi hasat edilme şekli
silkme suretiyle yerden toplanması ise de, bölgede bu tür hasada imkan verecek
bahçeler çok azdır. Bu hasat şeklinde fındıklar tam hasat olgunluğunda
toplandığından randıman ve kalite iyi olduğu gibi dal ve dalcıklar iyi gelecek
yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olur.
Bölgede daha çok uygulanan hasat şekli; daldan el ile
toplanmalıdır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan en önemli hususlar;
dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek
koparılması ve gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan dal, dalcık ve
tomurcukların dökülmemesi için sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve hasadı
yapılan dalın dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Ayrıca bahçe içerisinde bulunan
fındık çeşitleri birbirine karıştırılmadan ayrı ayrı toplanmalıdır.
Hasatta 5-7 kg. lık ve bele bağlanan
sepetler kullanılmaktadır. Bir kişi ortalama günde 75-100 kg. zuruflu fındık
toplayabilmektedir. Toplanan bu zuruflu fındığın yaklaşık 1/3 nispetinde değirmenlik
kuru fındık elde edilmektedir.
Toplanan fındıklar yörelere göre
harar, selek ve hey adı verilen 30-40 kg.lık sepetler ile veya çuvallara
doldurmak suretiyle sırtta ve ulaşım araçları ile harman yerlerine taşınırlar.
Bölgede harman yerleri, genellikle düz hafif meyilli çayırlık ve sert toprak
olan yerlerdir. Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması
bölgenin iklim şartları da dikkate alınırsa en uygun olanıdır.
Harman yerine getirilen fındıklar
yığın halinde bekletilmemelidir. Hemen tırmık ile harman alanına 10-15 cm.
kalınlıkta bir tabaka halinde serilir. Güneşli havalarda tahta kürek veya
tırmık ile her gün karıştırılarak 3-5 gün kurutulur. Belli bir miktar kuruyan
bu fındıklar patoz denilen fındık ayıklama makinesine verilmek suretiyle
zuruflardan ayrılırlar. Ayıklanan bu fındıklar toprak harmanlarda bez, beton
harmanlarda ise bez kullanmadan 2-4 cm. kalınlıkta serilir. Güneşli havalarda
her gün 2-3 defa tırmık ile karıştırarak kurumaları sağlanır. Bu şekilde 3-4
gün kuruyan fındıklar vantilatörden geçirilmek suretiyle toz, toprak, zuruf
parçalarından ve boşlarından ayrılırlar. Bu şekilde temizlenen fındıklar tekrar
harman yerine serilerek içlerinde bulunan taş, toprak gibi sert ve yabancı
cisimler alınır. Kırık, kurt delikli fındıklar ile karışan diğer fındık
içlerinden seçilir, çuvallara doldurur ve ağızları dikilerek pazara götürülmek
üzere hazırlanır.
Harmanlama işlemi genellikle 15
Ağustos’ta başlayıp eylül ayı sonlarına kadar devam eder. Harmanlama sırasında
fındığın iyice kurumasına ve nem oranının kabuklu fındıkta %12, iç fındıkta
%6’yı geçmemesine dikkat etmelidir.
Hasat edildikten sonra kurutularak nem durumu
muhafaza şartlarına uygun hale getirilen fındığın depolanması önemlidir.
Özellikle ihracatçı kişi ve kuruluşlar bakımından
önemli olan depolamada bazı noktalara dikkat etmek gereklidir. Depo olarak
kullanılacak olan yer serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olmalıdır. Bu
şartlarda fındık en fazla 1 yıl özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir. 1
yıldan daha uzun bir süre muhafaza için ısının 2-4.5C ‘de ve nisbi rutubetin
%55-60 arasında olması gerekir. Isının yükselmesi acılaşmaya, nisbi nem
oranının artması da küflenmeye yol açmaktadır.
Hasat olumundan önce toplanmış, iyi
kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olup bu gibi
fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olur. Fındıkta %55-70 oranında
bulunan yağlar depolanması sırasında değişikliğe uğrayarak oleik asit (%75-80),
palmitik asit (%15-20) ve az miktarda da stearik asit gibi serbest yağ asitleri
meydana gelir ve fındığı acılaştırırlar. Yine insan ve hayvan sağlığı için
zararlı olan aflatoxini oluşturan aspergillus ve penicillium cinsine bağlı
mantar türleri fındıkta önemli bir tür olup erken toplama, olumsuz harmanlama
ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklandığı tahmin edilmektedir.