Çarşamba Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çarşamba Ziraat Odası > Haberler > Başkanımızın mesajı

Başkanımızın mesajı

Piyasalarda TMO’nun fiyatından 1,50 lira kadar düşük bir fiyata fındık alınıyor. Bunun nedeni de diğer illerde ya da yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hasat sezonunda fındığını toplayıp pazara indirdikten sonra geri dönüyor, bunun yanı sıra okullar açıldığı için üreticilerimiz çocuklarının okul ihtiyacını karşılamak için fındığını pazara indiriyor. Bu da piyasaların etkilenmesine neden oluyor. Bizim üreticilerimizden isteğimiz ihtiyacı kadar fındığı pazara indirmesidir.
TMO’nun elinde 250 bin tonluk deposu mevcut, bunun yanı sıra fındık alımı için 34 ayrı noktada 200 bin tonluk depo kiralaması gerçekleştirildi. TMO toplamda 400-450 bin ton fındık alımı gerçekleştirecek. ÇKS’de kayıtlı olarak görünende şu anda 450 bin ton kadar fındık var, yani üreticimiz çıkan asılsız haberlere inanmasın ve tedirgin olmasın. TMO, fındık alımlarında ÇKS kaydına bakıyor ve buna göre alım yapıyor.
TMO şu anda aldığı üründe üreticinin ürününün yüzde 90’ını alıyor. Bunun nedeni de nemli ve çürük olan fındıkları almıyor. Bu sene hava şartları gayet iyi gitti ve fındığın kalitesi çok iyi durumda, ancak üretici fındığını tamamen kurutup temiz şekilde TMO’ya getirdiği takdirde TMO fındığın tamamını alır. Bu nedenle üreticimizden fındıklarını iyice kurutmalarını ve temiz şekilde TMO’ya götürmelerini istiyoruz. Bu sayede üreticimiz kaliteli ürün satışı yapar ve ihracat yaptığımızda da kaliteli ürün ihraç ederiz ve devletimiz de kazanmış olur. Ben fındık hasadının tüm üreticilerimiz ve devletimiz için hayırlı olmasını diliyorum