Çarşamba Ziraat Odası > Haberler > "Fındıkta Yeşil Kokarcaya Dikkat!"

"Fındıkta Yeşil Kokarcaya Dikkat!"

Çiftçilerin fındık yeşil kokarcasına karşı dikkatli olması gerekir. Fındık kokarcası yeşilimsi kahve renkli olan yeşil kokarca kışı ergin olarak dökülmüş yapraklar altında ya da benzeri korunaklı yerlerde geçirir. Hava sıcaklığı 18-20 dereceyi bulduğunda böcek larvalarını fındık dallarına bırakarak ürüne zarar vermeye başlar. Meyvelerde iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Yeşil kokarca fındıkta erken dönemdeki beslenmesi ile boş oluşuma, şekilsiz iç meydana gelmesine ve meyve dökülmelerine sebep olur.

FINDIK TEHDİT ALTINDA

Fındık yeşil kokarcası nedeniyle fındık tehdit altındadır

“Pis kokulu böcek olarak tanınan fındık yeşil kokarcasının fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zarar yapar ve meyvelerde sarı karamuk ve kara karamuk meydana getirir. Meyvelerin iç doldurmaya başladığı dönemde buruşuk ve şekilsiz iç, hasadına kadar geçen zamanda ise lekeli iç oluşumuna sebep olurlar. Dış satımda büyük önem arz eden fındığın kalite ve veriminin düşmesine neden olur.”

FINDIK ÜRETİCİLERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Fındık yeşil kokarcasıyla mücadelede üreticiye büyük görev düşmektedir. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Yeşil Kokarca ile mücadelede üreticilerimize büyük görev düşüyor. Kimyasal mücadele ile zararlıyı doğru zamanda uygun ilaçlamayla popülasyonu azaltıp zamanla ortadan kaldırmayı sağlamak mümkündür. Çarşamba Ziraat Odası olarak fındık üreticimizin her zaman yanındayız. 5 kişilik Tarım Danışmanı ekibimizle hem sahada hem Ziraat Odasında üreticilerimize gerekli bilgilendirmeler ve eğitimler verilmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.